Stensoppa

Den ursprungliga artikeln finns på eventreference.org/2015/06/29/stone-soup/ (

Kursiv text hittades ursprungligen härhttp://www.extremelinux.info/stonesoup/stonesoup.html)

Det var en gång, någonstans i Östeuropa efter kriget, en stor hungersnöd där människor svartsjukt hamstrade all slags mat de kunde finna, och till och med gömde den från sina vänner och grannar. En dag kom en vandrande soldat till en by och började ställa frågor som om han planerade att stanna för natten.

Det finns inte en matbit någonstans i hela provinsen,” blev han tillsagd. “Det är lika bra att du fortsätter dit du ska.”

Nåja, jag har allt jag behöver,” sade han. “I själva verket funderade jag på att göra ett slags stensoppa att dela med mig av till er alla”. Han tog fram en järnkittel från sin vagn, fyllde den med vatten och anlade en eld under den. Sedan, med stort allvar, tog han ut en helt vanlig sten från en sammetspåse och doppade ner den i vattnet.

I det läget, när de fick höra ryktet om mat, hade de flesta av byborna kommit till torget eller tittade ut genom sina fönster. När som soldaten nosade på “buljongen” och slickade sina läppar i förväntan, började hunger övervinna bybornas skepticism.

Ahh,” sade soldaten ganska högt till sig själv, “Jag gillar en välsmakande stensoppa. Naturligtvis, stensoppa med kål – den är svårslagen.”

Snart närmade sig en bybo tvekande, med ett kålhuvud som han hämtat från sitt gömställe och la ner det i grytan. “Förträffligt!” ropade soldaten. “Du vet, jag lagade en gång stensoppa med kål och lite saltat nötkött, och det smakade kungligt.”

Byns slaktare lyckades hitta lite saltat nötkött… . . och så vidare, lite potatis, lök, morötter, svamp och så vidare, tills det faktiskt blev till en läcker måltid för alla. Byborna erbjöd soldaten en hel del pengar för den magiska stenen, men han vägrade sälja och reste vidare nästa dag. Sensmoralen är att genom att arbeta tillsammans, där alla bidrar med vad de kan, uppnås det större goda.

Även om det utan tvekan kommer att finnas grupper av människor som har åtminstone ett par veckor med förnödenheter till hands, kommer den övervägande majoriteten människor sannolikt inte att ha tillräckligt av allt som krävs för att klara sig igenom en bank/valuta-återställning.

Precis som stensopp-berättelsen visar behöver detta inte vara ett oöverstigligt problem. Att starta gemenskaps-picknick eller “knytkalas” är ett fantastiskt sätt att lösa problemet med att bespisa en grupp grannar om affärsverksamheten helt har upphört.

Andra lokala sedvänjor att samla vänner, familjer och grannar kan också utnyttjas. I vissa kulturer finns det traditioner med ’lantfest eller lokalt ’fiskafänge’. Av en mångfald uppenbara skäl fungerar inte dessa specifika idéer i många områden. Poängen är dock att anpassa lokala gemenskapstraditioner för att lösa ett behov under en tid av stor förvirring och osäkerhet.

Även i städer eller samhällen som är uteslutande vegetariska, kan dessa idéer anpassas för stor framgång. Klicka på länken nedan för att se en veckovis tradition i en San Francisco-gemenskap:

http://sf.funcheap.com/event-series/free-community-dinner/ Community Meal Pic #2

För att upprepa sensmoralen med stensopp-berättelsen:

Genom att arbeta tillsammans, där alla bidrar med vad de kan, uppnås det större goda”.

Om mänsklig uppfinningsrikedom kombineras med stor medkänsla, kan människor komma samman och klara av alla slags svårigheter. Detta kommer inte vara annorlunda. Mänskligheten kan – och kommer att – ha framgång under THE EVENT.

.

Lämna en kommentar